Neotenik Dekorasyon Kodları

Bizler ne kadar stresten uzak durmaya çalışsak da kalabalık şehir yaşamı ve yoğun iş hayatı bedenlerimizi ve ruhumuzu olumsuz yönde etkiliyor. Çoğu zaman gün içerisinde vücudumuzda biriken stresin ve yorgunluğun farkına bile varamıyoruz. Böyle günlerde sadece bir an önce evimize gitmek, keyif katsayısı yüksek bir banyoda tazelenmek ve favori köşemize kurulup dinlenmek istiyoruz. Okurken bile insanın kendini daha iyi hissediyor, değil mi? İşte 2020’ye hızlı bir giriş yapan neotenik dekorasyon da, evleri ruhu tazeleyen, keyifli, samimi, sıcak ve enerjik alanlara dönüştürmeyi amaçlayan bir akımı temsil ediyor. Esneklikten uzak, kalıplaştırılmış ve rijit tasarımların yerini yumuşak çizgileri ile insanın içini ısıtan parçalara bırakmasını öngören neotenik dekorasyon kodları, içimizdeki çocuğu açığa çıkmaya davet ediyor. Biz de baharın kapılarının aralandığı bu güzel günlerde ortamlarında keyif dozu yüksek aksanlar yaratmak isteyenler için neotenik dizayn normlarını bir araya getirdik!

Yuvarlak formlar

Kaynak: https://tr.pinterest.com/pin/300052393924175147/

70’li yılların renkli ve enerji dolu günlerinde doğan neotenik dizayn günümüzün tasarım parametreleriyle yeniden yorumlandı. Akımın nostaljik ruhuyla postmodern anlayışı sentezleyen tasarımcılar bu akımın en önemli parametresinin özgürleştirilen kıvrımlar ve yuvarlak formlar olduğu konusunda hemfikir. Mekanlara akıcı ve dinamik bir ruh kazandıran hassas ve bol kıvrımlı parçalar insan eliyle mükemmelleştirilmeye çalışılırken özgünlüğünü kaybeden tasarımlara meydan okuyor. Büyük hacimli mobilyalardan sehpalara ve dekoratif objelere kadar her parçada kavisli hatların dikkat çektiği neotenik dekorasyon, evlerin mimarisini de etkiliyor. Islak hacimlerin tezgahlarında, kapı ve pencere pervazlarında, alanlar arasındaki geçişi yumuşatan kemerlerde ve aklınıza gelebilecek her detayda kendini belli eden neotenik dekorasyon evlerde eğlenceli bir atmosfer yaratmayı hedefliyor.

 

Çocuksu tasarımlar

Kaynak: https://tr.pinterest.com/pin/620370917403574334/

Uzmanlar her zaman huzurlu ve mutlu hissetmek için içimizdeki çocuğu serbest bırakmamız gerektiği konusunda hemfikir. Neotenik dekorasyon da stilize ettikleri alanlarda çocuksu ruhunu açığa çıkarmak isteyenlere estetik çözümler sunuyor. Bodur, tıknaz ve boğumlu iskeletlerin konformist detaylarla buluştuğu mobilyalar, insanın bedenini içine çekerken ruhuna da hareket katıyor. Şişman ve pofuduk berjer ve puf tasarımlarını görenlerin gerçekten de mutluluk seviyesi artıyor. Kısacası bu tasarım anlayışının temelinde insanların çocukluğuyla ilişkiler kuran masalsı formlar var diyebiliriz. Siz de evlerde dinamik bir atmosfer yaratmak için hatları yuvarlatılmış mobilyalar tercih edebilirsiniz. Bahçe ve terasları kavisli formları ve konforlu minderleriyle dikkat çeken tasarımlarla neotenik mekanlara dönüştürebilirsiniz.

 

Pastel tonların hakimiyetindeki koleksiyonlar

Kaynak: https://tr.pinterest.com/pin/185140234669255889/

İnsanın içindeki enerjiyi uyandırmak isteyen neotenik dekorasyon şifrelerinin renk skalasını pastel tonlar oluşturuyor. Görenlerin dünyasını renklendiren zeytin yeşili, sarı hardal, balkabağı, çikolata kahvesi ve şarap renkleri neotenik dekorasyonun vazgeçilmezlerinden. Koleksiyonlarda Pantone tarafından yılın rengi seçilen klasik maviye de rastlamak mümkün. Kadife dokulu mobilyalar ve dekoratif objelerde sık sık kullanılan klasik mavi yumuşak formlu parçalara da oldukça yakışıyor. Neotenik dekorasyon anlayışı ışığında stilize edilen ortamlarda grafik etkisi yüksek tasarımlara da yer veriliyor. Pastel renk kartelasını bir araya gelmesi beklenmeyen bir şekilde eklemleyen dizaynlar şık bir kontrast oluşturuyor.

 

Sevimli ve enerjik mekanlar

Kaynak: https://tr.pinterest.com/pin/21181060734859101/

Neotenik dekorasyon kodlarını bir araya getirerek ortamlarda sevimli bir bütünsellik yakalamak mümkün. İnsana oyun hamurundan yapılan evleri, şeker hamurundan yapılan pastaları andıran mekanlar bedenin enerjisini ciddi anlamda tazeliyor. Siz de evinizin atmosferini neotenik dekorasyon şifreleri ile yenilemek için, yumuşak hatlı mobilyalardan faydalanabilirsiniz. Evin iç ve dış alanlarını kurgularken köşeleri yuvarlatılmış koltuklar, yere yakın bodur berjerler seçebilirsiniz. Aydınlatma üniteleri ve evlerin stilini belirleyen aksesuarları akışkan kıvrımlarıyla dikkat çeken parçalardan seçebilirsiniz. Eğer yalnızca küçük dokunuşlar yapmak isterseniz, ahşap ve hasırın bohem ruhunu kavisli objelerle buluşturarak neotenik dekorasyon normlarını bahçe ve teraslarınıza yansıtabilirsiniz.