Geleceğin Mimarisine Işık Tutan 10 Bina

Dünyamızın hakimi insanlık için sürdürülebilir ve yenilikçi bir gelecek oluşturmayı amaçlayan fütüristik bakış açıları. Hayat felsefelerimizi, stilimizi ve kararlarımızı etkileyen bu yaklaşımlar, başımızın üzerinde yükselen şehirlerin mimarisinde de kendini hissettiyor. Eskinin sert ve katı sınırlarını geleceğe dönük yaşam fenomenlerinin dinamik ve akışkan formlarına dönüştüren fütüristik mimari, hızla artan bir ivme ile yaklaştığımız geleceği günümüze taşıyor. İşte önümüzde uzanan günleri aydınlatan tasarımlar! 

Guangzhou Opera Evi

Çin’in Guangzhou eyaletinde bulunan opera binası, mimarinin aykırı ruhu dekonstrüktivizm akımının kült ismi Zaha Hadid’in muazzam bir eseri. Doğal fenomenlerden ilham alınarak tasarlanan yapıda kıvrımlı çizgiler ve güneş ışığını iç mekanlarla buluşmaya davet eden cüretkar cepheler dikkat çekiyor. İleri teknolojiyle geliştirilen akustik panellerle sanatçıların performansını kusursuzlaştırmayı amaçlayan dizayn, 2011’de RIBA ödülüne layık görüldü.

 

Cybertecture Egg

 pinterest.com
Tasarım kodlarında teknolojinin sınırsız dünyasından parçalar taşıyan Cybertecture, akıllı bir organizma düşüncesi üzerine inşa edilmiş bir fütüristik mimari örneği. Binanın yumurtayı andıran kıvrımlı yapısı ve cam panellerle donatılan çehresi Bombay semalarını süslüyor. Cybertecture, güneş paneli kurguları ve geri dönüşümden beslenen su sistemiyle yaratıcısı James Law’ın yenilikçi dünya görüşünün somut bir kanıtı.

 

Futuroscope 

Görenlerde yerküreyi yarıp yüzeye çıkmış hissi uyandıran Futuroscope, Fransa’nın Poitiers kentinde bulunan inovatif bir eğlence parkı. Sert elementlerin girift yapısını andıran bina, yan yana dizili küp ve tüplerden oluşan bir sistemi andırıyor. Koyu renkli cam panellerden oluşan parlak cephesiyle insanı distopik filmlerin gizemli dünyasına davet eden Futuroscope, misafirlerini hayal gücünün sınırlarını zorlamaya çağırıyor. 

 

Songjiang Hotel

Şangay’ın Songjiang bölgesinde yer alan bir taş ocağını lüks bir komplekse çeviren Atkins Mimarlık, dünya çapında sürdürülebilir ve fütüristik tasarım anlayışıyla biliniyor. İnşa edildiği oyuğun natürel dokusuna uyum sağlayacak materyalleri doğanın kusurlu kıvrımlarıyla buluşturan dizaynın ortasından geçen camdan şelale ışıltısıyla göz kamaştırırken, jeotermal enerjiyle beslenen yapının en üst katmanındaki yeşil çatı da oldukça dikkat çekiyor. 

 

Guggenheim Müzesi

Neredeyse tüm projeleri dekonstrüktivizm mimari örnekleri olarak gösterilebilecek Frank Gehry’ye ait Guggenheim Müzesi, kağıda benzer yüzeyleri ve amorf formuyla görenleri şaşkına uğratan ikonik bir yapı. Modern sanatın en değerli eserlerinin sergilendiği müzelerden biri olan Guggenheim, geleceğin yaratıcılarına ilham veren sanatsal ruhuyla Bilbao’da ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. 

 

 

Metropol Parasol

Metropol Parasol, tasarımların zamansız materyali ahşabı fütüristik mimari normlarıyla tekrar yorumlayan Jürgen Mayer’in tarihe adını yazdırmış benzersiz bir çalışması. Dünyanın en büyük ahşap konstrüksiyonu olan Metropol Parasol, İspanya’nın kendine has masalsı aurasıyla geleceğin hareketli hatlarını bir araya getiriyor. Sevilla’nın cazibe merkezi haline gelen yapıda arkeolojik kalıntıların yer aldığı bir alan da var.  

 

 

Dragonfly

 arcdaily.com
Drafonfly, insanlara daha iyi bir gelecek sunmayı ve alternatif yaşam alanlarını gerçekleşebilir projelere dönüştürmeyi hedefleyen Vincent Callebaut’a ait henüz hayata geçirilmemiş bir proje. New York’un artan popülasyon sorununa ve yaşanacak kaynak kıtlığına sunduğu çözümlerle dikkat çeken yapı, tamamen ekolojik 132 katlı bir gökdelen olarak düşünülüyor. Projenin inşa tarihi belli olmasa da Dragonfly’ın fütüristik tasarım ufkunu genişleten bir dizayn olduğu kesin. 

 

Galaxy Soho

Galaxy Soho orijinalliğin tanımını yapan, tek bir noktasında bile sıradanlık tuzağına düşmemiş, kıvrımlı formlarıyla insanı içine çeken bir Zaha Hadid eseri. Ziyaretçilerine bir uzay aracında yürüyüşe çıkmış hissi yaşatan Galaxy Soho, Pekin’in sembolü haline gelmiş bir eğlence ve alışveriş kompleksi.

 

CCTV Merkez Binası

Gökdelen tipolojisini dekonstrüktivizm akımının yapısal ögelerle özgürce oynayan aykırı enerjisini entegre eden Rem Koolhaas, CCTV Merkez Binası ile hayal gücünden yoksun, tek tip yapılara karşı tepkisini ortaya koyuyor. Çin’de hizmet veren bina, teknolojik donanımları, inovatif detayları ve mühendisliğin sınırlarını zorlayan hatlarıyla geleceğin yüksek yapılarını temsil ediyor. 

 

Ark Nova

anishkapoor.com

Ark Nova, postmodern dönemin en önemli sanatçılarından biri olan Anish Kapoor imzası taşıyan bir dizayn. Yuvarlak hatları ve parlak mor yüzeyiyle dikkat çeken yapının en önemli özelliği ise bir ‘balon’ olması. Yer kürenin yıkıcı hareketlerine karşı yenilikçi bir bakış açısı geliştiren tasarımcılar Art Nova’yı portatif bir salon olarak değerlendiriyor. 2 saat içerisinde bir plastik yığınından bir sanat eserine dönüşen Art Nova, bizlere geleceğin sürprizlerle dolu olduğunu hatırlatır nitelikte.